Aktuální update situace ohledně Covid-19 v Austrálii k 07/05/2020

Aktuální update situace ohledně Covid-19 v Austrálii k 07/05/2020

Drazí naši Grejtmetáci,

přinášíme vám aktuální update ohledně Covid-19 v Austrálii k 07/05/2020.

Určitě se už všichni nedočkavě ptáte: Které omezení byly v Austrálii zrušeny. Jelikož v Austrálii nadále křivka případů neustále klesá, některá omezení se v různých státech a teritoriích Austrálie ruší. Podívejme se na současné omezení týkající se koronavirus v Austrálii.

 

Australian Capital Territory

Dne 30. dubna 2020 se toto území stalo prvním australským územím, které neutralizovalo Covid-19 a momentálně je bez aktivních případů. Zatím však neexistují žádné formální plány na odstranění současných omezení.

 

New South Wales

Nová pravidla umožňují lidem navštěvovat přátel ve svých domovech ve skupině dvou lidí. Znovusprístupnené pláže: Bondi, Bronte, Tamarama během týdne v časech 7:00 - 17:00, ale pouze na plavání a surfování. Pláže Coogee, Clovelly a Maroubra jsou celodenně otevřeny od 7.00 - 17:00 na koupání a běh. Stále platí doporučení opustit pláž po skončení sportování.

 

Northern Territory

Od 1. května 2020 se lidé na severním území již nemusí držet limitu 10 osob na outdoorové aktivity. Kromě toho je opět povolen rybolov, kempink, venkovní bazény, vodní parky, člunkování, plachtění a hraní nekontaktní sportů a taktéž znovuotvorené jsou i dětských hřiště. Seznam parků a rekreačních oblastí nepodléhajících omezením. Přes zrušení těchto omezení je důležité připomenout neustále dodržování bezpečné vzdálenosti. Pokud se rozhodnete setkat s přáteli, budete muset zůstat ve vzdálenosti nejméně 1,5 m od sebe. Hranice severního území je až do dalšího oznámení stále zavřená a existující karanténní opatření zůstávají v platnosti.

 

Queensland

Omezení pobytu doma byly zrušeny, což znamená, že lidé v Queenslandu mohou opustit své domovy na rekreaci na vzdálenost až 50 kilometrů. Pokyny týkající se dodržování bezpečné vzdálenosti zůstávají zachovány, takže výlety jsou omezeny na členy téže domácnosti nebo na jednotlivce a jednoho přítele. Stále však můžete mít i nadále dvou lidí na návštěvě doma.

Od 11. května se až do pět členů domácnosti bude moci setkat s příbuznými (nejvýše ale 10 osob).

V Queenslandu se můžete nyní:

jít někde převézt

jezdit na motorce, skútru nebo na člunu

udělat si piknik

jít na výlet do některých národních parků

Hranice Queenslandu, ale nadále zůstává uzavřena: https://parks.des.qld.gov.au/covid-19/#sites_reopening_2_may_2020 

 

Jižní Austrálie

Jižní Austrálie neohlásila žádné formální zmírnění omezení. Ale puby, kavárny a restaurace by měly znovu otevřít do konce měsíce v mezích sociálního distancování. Společenské setkání jsou stále omezeny na 10 lidí a je třeba praktikovat sociální distancování.
Hranice Jižní Austrálie zůstávají uzavřeny: https://www.covid-19.sa.gov.au/.

 

Tasmánie

Tasmánie neohlásila žádné formální zmírnění omezení.
Tasmánská hranice zůstává uzavřena: https://coronavirus.tas.gov.au/.

 

Victoria

Omezení fáze 3 zůstávají v platnosti a zůstanou v platnosti nejméně do 11. května 2020, kdy Victoria zruší nouzový stav. Limit pro dvě osoby je stále v platnosti. Pokud můžete zůstat doma, zůstaňte doma. Nakupování potravin a jiných základních služeb, návštěva lékařské péče, poskytování péče, cvičení, práce a vzdělávání jsou hlavními činnostmi, pro které můžete opustit dům: https://www.vic.gov.au/coronavirus.

 

Západní Austrálie

Pravidlo 2 osob v západní Austrálii bylo zmírněno na 10 osob tak venku, tak uvnitř. Což znamená, že můžete pozvat několika přátel. Skupinové cvičení jsou opět povoleny, pokud je zachována bezpečná vzdálenost mezi cvičícími. Vnitřní a vnější tělocvičny, dětská hřiště a skate parky jsou však stále uzavřeny.

Mezi rekreační aktivity, které jsou opět povoleny, patří:

piknik v parku (s nejvýše 10 osobami)

grilování doma (s ne více než 10 lidmi na 4 čtvercové na osobu)

bezkontaktní fotbal v parku (s nejvýše 10 osobami)

rybaření

golf

tenis

kempování (ve vašem vlastním regionu)

bushwalking a turistika

člnkovanie nebo plachtění (ale ne na ostrov Rottnest)

Hranice západní Austrálie ale zůstává uzavřena: https://www.wa.gov.au/organisation/department-of-the-premier-and-cabinet/covid-19-coronavirus-community-advice.

 

Co bude následovat?

Vláda v pátek 8. května rozhodne o zmírnění některých omezení. Pak už záleží na jednotlivých státech a územích, zda se rozhodnou implementovat revidovaná opatření.

Předseda vlády Scott Morrison uvedl, že Austrálie splnila 11 z 15 podmínek nezbytných pro zmírnění omezení. Podle premiéra je podmínkou stažení aplikace COVIDSafe, aby se zajistilo přesné sledování případů. Scott Morrison zdůraznil, že aplikaci si musí stáhnout více lidí, aby se zajistilo zrušení omezení.

Zdroj: https://insiderguides.com.au/coronavirus-restrictions-australia/?mc_cid=d01e707aef&mc_eid=1592c43920

Kam dál?