Aktuální update situace ohledně Covid-19 v Austrálii k 11/05/2020

Aktuální update situace ohledně Covid-19 v Austrálii k 11/05/2020

Ahoj Grejtmeťáci,

jak jste mohli postřehnout v pátek 08/05 měl Prime Minister Austrálie Scott Morrison proslov, kde mluví o tom, že Austrálie by měla být znovuotevřena v červenci a představil tříkrokový plán. Jedním ze zmírňujících omezení, která budou představitelé států a teritorií implementovat podle vlastního uvážení, budou opět otevřeny restaurace, hřiště a komunitní centra. Národní kabinet bude každé tři týdny zkoumat postup těchto omezení.

 

Krok č. 1 - Fáze opatrnosti

V rámci prvního kroku zmírněných omezení si můžeme vychutnat kávu v místní kavárně, dát si jídlo v restauraci a je možnost vzít děti na dětské hřiště. Po vstupu do první etapy bude možné znovu otevřít komunitní centra, knihovny a outdoorové tábory a budeme moci do svého domu pozvat najednou až pět hostů.

Na veřejnosti budou povoleny skupiny až do 10 osob, s výjimkou svateb a pohřbů. Na svatbách je možnost mít 13 účastníků (budoucí manželé, oddávající) a 10 hostů. Na pohřbech je umožněno mít 20 truchlících ve vnitřních prostorách, 30 truchlících venku.

Venkovní sporty jsou povoleny s účastí méně než 10 osob a znovu se otevřou venkovní bazény. Je možnost regionálního cestování. Národní kabinet odhaduje, že první změny zvýší ekonomickou aktivitu až o 3,1 miliard dolarů měsíčně, což představuje až 250 000 pracovních míst.


Krok č. 2 - fáze setkávání do 20 osob

Když váš stát nebo teritorium dosáhne kroku 2, tělocvičny, kina, galerie a salony krásy budou moci znovu otevřít provoz. Bude možné setkání až 20 lidí na veřejnosti.

Mezistátní cestování by mohlo začít i ve druhé etapě, vyžadovalo by to však zmírnění opatření států se zavřenými hranicemi. Karavanové parky a kempy se znovu otevřít a limit svatebních hostů se zvýší na 20 osob. Pohřby umožní až 50 truchlících.

Předpokládá se, že tato opatření přinesou každý měsíc další 3 miliardy dolarů na hospodářskou činnost.


Krok č. 3 - Fáze bližší "normálnímu" životu

Ve 3. kroku Morrison doufá, že všechny státy dosáhnou tuto fázi do července a život bude mnohem bližší k normálu oproti posledním měsícům. V této fázi se bude diskutovat o "Trans-Tasmánský bublině", která umožní mezinárodní cestování s Novým Zélandem a tichomořskými ostrovy. Zváží se také povolení cestování pro zahraniční studenty, ale jak Morrison uvedl, ještě je třeba zjistit, zda je to možné. "Jsme tomu otevření a budeme pracovat s institucemi, abychom zjistili jak se toho dá dosáhnout. Musí se to však dělat podle přísných karanténních omezení, "uvedl. Bylo by povolené shromáždění až 100 osob, což umožní znovuotevření food courts, nočních klubů a saun.

 

Očekává se, že do té doby bude veškerá mezistátní přeprava funkční, avšak i po 3. etapě zůstanou některá omezení nadále platná. Nepovolí se však shromáždění více než 100 lidí.

Každý krok, který podnikneme, musí být podložen silným závazkem nás všech:

  • dodržovat odstup 1,5m
  • udržovat mytí si rukou a zakrývání úst při kýchání / kašli
  • zůstat doma, když se necítíme dobře a nechat se testovat, jestliže máme příznaky
  • stáhnout si aplikaci COVIDSafe

 

V rámci tříkrokového plánu se státy a území nadále rozhodují podle svých individuálních okolností a místních podmínek.

Pevně věříme, že se vše vrátí do "normálu" co nejdříve.

Váš G8M8 tým

Zdroj: https://www.abc.net.au/…/coronavirus-national-cabi…/12228288

Kam dál?