Regional Sponsored Migration Scheme - 187

187 víza jsou permanentní víza. Firma může sponzorovat svého zaměstnance pro práci v regionální Austrálii. Protože Austrálie potřebuje zvýšit množství populace v regionálních oblastech, žadatel nemusí splňovat tak striktní požadavky, jako když žádá o jiná permanentní víza na základě kvalifikace a pracovních zkušeností.

O 187 víza se žádá vždy v 2 krocích

Zamětnavatel najdříve nominuje pozici (profesi), na kterou chce sponzorovat zaměstnance

Když je pozice schválena, může daný zaměstnanec (nebo potencionální zaměstnanec) žádat o 187 víza

Získat 187 víza je možné v tzv. 3 streamoch

Stream pro zaměstnance, který už aspoň 2 roky pracuje pro svého zaměstnavate jako držitel 457 víz (Temporary Residence Transition Stream)

Stream pro zaměstnance, který žádá o 186 víza přímo (tzv. Direct Entry Stream)

Stream pro zaměstnance, který žádá o 186 víza na základě speciálně vydané smlouvy mezi firmou a vládou Austrálie (tzv. Labour Agreement Stream)

1. Temporary Residence Transition Stream:

Požadavky na úspěšnou nominaci:

  • firma musí být v Austrálii a zákonně vykonávat svůj business (tj. nesmí být jen na papíře)
  • firma nesmí porušit austrálské zákony nejméně v období 3 let před podaním žádosti o nominaci
  • firma musí splnit závazky vyplývající ze statusu sponzora vztahující se k požadavkům na trénink zaměstnanců
  • nominovaná pozice musí být v regionální Austrálii a firma tam musí provozovat svůj business
  • nominovaná pozice musí být k dispozici nejméně 2 roky na plný pracovní úvazek
  • pracovní podmínky a plat pro nominovanou osobu musí být aspoň ve výši, jaká je poskytovaná austrálskému rezidentovi na stejné pracovní pozicii na stejném místě (minimální mzda není stanovená)
  • firma musí identifikovat osobu a její rodinné příslušníky, které chce nominovat
  • nominovaný zaměstnanec musí pracovat na 457 vízech pro firmu aspoň 2 roky v období 3 let před podáním žádosti o nominaci
  • nominovaná profese musí být stejná nebo blízká profesi, pro kterou byl zaměstnanec nominovaný na 457 víza

Požadavky na úspešnou žádost o víza:

  • žádost musí být podána do 6 měsíců od schválení nominace
  • pokud daná pozice vyžaduje registraci nebo licenci, zaměstnanec ji musí mít, nebo splnit všechny předpoklady pro její získání
  • žadatel musí být mladší jak 50 let, nebo mít výjimku (např. je držitelem 457 víz 4 roky a má roční mzdu $133 000/rok a vyšší)
  • žadatel musí prokázat znalost angličtiny na úrovni IELTS 5.0 ze všech částí, nebo mít vyjímku (např. 5 let studia v angličtině)
  • žadatel a rodinní příslušníci musí splňovat požadavky na bezúhonnost a absolvovat zdravotní prohlídku
  • rodinní příslušníci nad 18 let musí mít znalost angličtiny na úrovni IELTS 4.5 (celkový průměr)

2. Direct Entry Stream:

Požadavky na úspešnou nominacii:

  • firma musí být v Austrálii a zákonně vykonávať svůj business (tj. nesmí být jen na papíru)
  • firma nesmí porušit austrálske zákony najméně v období 3 let před podaním žádosti o nominácii
  • firma musí mít volnou pracovní pozici která není úměle vytvořená pro potřeby imigrace
  • nominovaná profese je na úrovni ANZSCO level 1, 2 nebo 3 (každá profese v Austrálii má nějakou úroveň ANZSCO. Obecně platí že ANZSCO level 1 vyžaduje nejvyšší kvalifikaci, level 2 a 3 vyžadují nižšší kvalifikacii). Nie je teda nutné vyberať pozíciu z MLTSSL listu.
  • zaměstnanec a jeho rodinní příslušníci by měli být uvedeni v nominaci
  • nominovaná pozíce musí být k dispozici nejméně 2 roky na plný pracovní úvazek
  • nominovaná pozice musí být v regionální Austrálii a firma tam musí provozovat svůj business
  • regionálna vládní agentura musí certifikovat, že firma potřebuje obsadit pozici, která nemůže být obsazená vhodným kandidátem z austrálskeho trhu práce
  • pracovné podmínky a plat pro nominovanou osobu musí být aspoň ve výšce, jaká je poskytovaná austrálskému rezidentovi na rovnaké pracovní pozici (minimální mzda není stanovená)

Požadavky na úspešnou žádost o víza:

  • žádost musí být podána do 6 měsíců od schválení nominace
  • pokud daná pozice vyžaduje registraci nebo licenci, zaměstnanec ji musí mít, nebo splnit všechny předpoklady pro její získání
  • žadatel musí být mladší jak 50 let, nebo mít výjimku (např. vědec nominovaný austrálskou vládní agenturou)
  • žadatel musí prokázat znalost angličtiny na úrovni IELTS 6.0 ze všech částí, nebo mít výjimku (např. zaměstnanec jehož příjem je daný vyšší sazbou daně z příjmu)
  • žadatel musí mít kvalifikaci na vykonávání nominované profese. V některých případoch musí žadatel předkládať skills assessment (obvykle se jedná o učňovské profese, které žadatel nezískal v Austrálii)
  • žadatel a rodinní příslušníci musí splňovat požadavky na bezúhonnost a absolvovat zdravotní prohlídku
  • rodinní příslušníci nad 18 let musí mít znalost angličtiny na úrovni IELTS 4.5 (celkový průměr)

3. Labour Agreement:

Požadavky na nominaci i žádost o víza jsou předmětom smlouvy mezi firmou a vládou Austrálie. Labour Agreement sa používá především v případech, kde zaměstnavatel potřebuje naplnit pozice, které vyžadují nižší kvalifikaci (většinou profese, které se nenachází v MLTSSL listu, ani nejsou v ANZSCO level 1, 2 nebo 3).

Kam dál?