Imigrace do Austrálie

Poraď se o imigraci před začátkem studia v Austrálii

Pro imigraci do Austrálie je potřebná velmi vysoká úroveň angličtiny. Pokud se kvalifikuješ na imigraci a nemáš dostatečnou úroveň angličtiny, přijď na studium do Austrálie.

Důležitá fakta, které bys měl vědět o imigraci do Austrálie

  • od 1. července 2012 je v platnosti nový systém žádání o trvalý pobyt v Austrálii v rámci General Skilled Migration Scheme (GSM)
  • trvalý pobyt se získává na základě žádané profes(seznam profesí je možné nájít v MLTSSL listu. Pokud máš svou profesi v uvedeném seznamu, tak musíš splnit další kritéria (věk, znalost angličtiny). Potom musíš dosáhnuť minimální počet bodů, které se udělují např. za vzdělání, pracovní zkušenosti, znalost angličtiny, nebo sponzorování vládou či australským příbuzným žijícím v regionální oblasti Austrálie
  • při žádosti o trvalý pobyt získáváš body za určitá kritéria, minimální hranice je 60 bodů
  • musíš být mladší 50 let
  • za studium v Austrálii získáváš extra body
  • žadatelé musí mít vysokou úroveň angličtiny
  • pokud jsi absolventem jednoho z určitých oborů bakalářského a inženýrskeho studia Technické Univerzity v Košicích můžeš žádat o 1,5 roční vízum do Austrálie (476 víza)
  • spolupracujeme s imigračními agenty a právníky, kteří Tě budou provázet celým procesem získání trvalého pobytu

Tip odborníka

Tara Kennedy PWP Migration ServicesDoporučujeme přijít a studovat angličtinu a tak si vyzkoušet život v Austrálii předtím než budeš žádat o trvalý pobyt. Při žádosti musíš tak jako tak dokazovat vynikající znalost angličtiny. Tara Kennedy, PWP Migration Services

Splňuji podmínky pro imigraci do Austrálie?

Víza, které je možno získat na základě profese bez nutnosti být sponzorován zaměstnavatelem jsou:

  • 189 Skiled Independent
  • 190 Skilled Nominated
  • 489 Skilled Regional (Provisional)
  • 887 Skilled Regional
  • 485 Temporary Graduate (Graduate or Posr-study work streams)
  • 476 Skilled — Recognised Graduate

485 a 476 víza jsou pouze dočasná víza, která sama o sobě nevedou k trvalému pobytu.

Minimální požadavky pro 189, 190 a 489 víza jsou:

mít profesi na MLTSSL listu (189 víza nebo 489 víza při sponzorování australským příbuzným)

získat tzv. Skills assessment (dokument vystavený specifikovanou nezávislou organizací, která ohodnotí, či jsi dostatečně kvalifikovaný na výkon nominované profese)

být mladší jak 50 let

mít znalost angličtiny alespoň na úrovni zkoušky IELTS 6.0 nebo její ekvivalent ostatních akceptovaných anglických zkoušek (viz. tabulka)

případně být sponzorovaný australským příbuzným žijícím v regionální Austrálii (pouze 489 víza), nebo být nominován australskou lokální vládou či teritoriem (jen 489 a 190 víza)

splňovat zdravotní kritéria (být zdravý) a mít dobrý charakter (obvykle stačí nemít záznam v rejstříku trestů nikde na světě)

nedlužit žádné peníze australské vládě (např. mít zaplacené daně)

získat 60 bodů v bodovém systému

489 Skilled Regional (Provisional) víza = cesta k trvalému pobytu:
Pokud žiješ 2 roky jako držitel 489 víz v regionální Austrálii (tzv. designated area nebo regional Australia) a z těchto 2 let tam alespoň jeden rok pracuješ (v jakékoliv profesi), můžeš žádat o 887 Skilled Regional permanentní víza.

IELTS a ostatní ekvivalentní zkoušky z angličtiny:

English Language proficiency level

Test component

IELTS

TOEFL iBT

PTE Academic

OET

CAE

Functional

Average across test components only

4.5

32

30

n/a

 

Vocational

Listening

5.0

4

36

B

 

Reading

5.0

4

36

B

 

Writing

5.0

14

36

B

 

Speaking

5.0

14

36

B

 

Competent

Listening

6.0

12

50

B

 

Reading

6.0

13

50

B

 

Writing

6.0

21

50

B

 

Speaking

6.0

18

50

B

 

Proficient (for points tested Skilled visas)

Listening

7.0

24

65

B

 

Reading

7.0

24

65

B

 169 

Writing

7.0

27

65

B

 169 

Speaking

7.0

23

65

B

 169 

Superior (for points tested Skilled visas)

Listening

8.0

28

79

A

 169 

Reading

8.0

29

79

A

 169 

Writing

8.0

30

79

A

 169 

Speaking

8.0

26

79

A

 169 

 

Trvalý pobyt ti umožňuje neomezeně pracovatžít v Austrálii, získáš přístup k austrálskému zdravotnictví (Medicare card) atd. "Citizenship" (tj. australský pas a občanství) můžeš získat po přibližně 4 letech prožitých v Austrálii (z toho 1 rok jako permanent resident).

sponzorování

Pokud se tvá profese:

  • nenachází na seznamu žádaných profesií "Skilled Migration" pro všeobecnou imigraci do Austrálie - MLTSSL listu nebo
  • nemáš možnost nominace Australského statu/teritoria pro 190/489 vísa nebo
    nemáš možnost sponsorshipu Australským příbuzným pro 489 vísa nebo
    nemáš alespoň 60 bodu v points testu

  • tak máš možnost ještě žádat o imigraci na základě profese prostředníctvím sponzorování zaměstnavatelem. V tomto případě musíš mít povolání na seznamu MLTSSL listu a zaměstnavatele ochotného tě sponzorovat na 186 nebo 457 vísa, případně mít profesi na seznamu pro regional migration a zaměstnavatele ochotného tě sponsorovat pro 187 vísa.

  • Když je zaměstnavatel ochotný tě sponzorovat, otevírají se ti možnosti získat víza:
    457 Temporary Work (Skilled) - dočasná víza
    186 Employer Nomination Scheme - permanentní víza
    187 Regional Sponsored Migration Scheme - permanentní víza


Tip odborníka

Tara Kennedy PWP Migration ServicesTrvalý pobyt (permanent residency) je vydávaný na 5 roků do pasu držitele. Po odžití 4 let v Austrálii může držitel pasu žádat o australské občanství a tak získat australský pas. Tara Kennedy, PWP Migration Services

Měl bych využít služby imigračního agenta?

Doporučujeme využít služby imigračního agenta v případě žádosti o "Skilled Migration". G8M8 Great Mate externě zaměstnává imigrační agenty a právníky. Zájemci o imigraci a jiné migrační poradenství získávají první konzultaci ZDARMA po registraci v G8M8 Great Mate.

Kolik mě bude vystěhování do Austrálie stát?

Při procesu žádání o imigraci do Austrálie jsou dva druhy poplatků. Poplatky spojené s žádostí o víza a poplatky za služby agenta. Poplatky se liší v závislosti na typu víz, o které žádáš, ceny začínají od AU$3 520.

Vystěhováío Austrálie "SkillSelect"

V platnosti je úplně nový způsob žádání o imigraci do Austrálie pod názvem "SkillSelect". Co musíš vědět o "SkillSelect":

  • Je to dvooufázový proces. V první fáze se potenciální žadatel zaregistruje v online databáze "EOI Expression of interest" po splnění prvotních podmínek (viz. vyše - Minimální požadavky pro 189, 190 a 489 víza)
  • Registrace do EOI je možná pouze online
  • Imigrační úřad potom vybere vhodné kandidáty podle počtu získaných bodů v bodovém systému a volných míst v dané profesní skupině a pozve zájemce o imigraci k podání žádosti o víza - čím víc bodů, tím větší šance žádat o víza. Pozvání je platné 2 měsíce, ve kterých musíš podat žádost o víza
  • Registrácia v EOI databáze je platná 2 roky

Zdroj: www.border.gov.au / Tara Kennedy, Registered Migration Agent 0532254
Platné k 1.1.2017

Kontaktuj nás

Mohlo by tě  zajímat

Kam dál?