Temporary Skill Shortage - 482

 

5 věcí, které musíš vědět o těchto pracovních vízech do Austrálie

  • pracovní víza 482 jsou určené k naplnění pracovních pozic v Austrálii
  • existujú 2 druhy: Short-Term s dĺžkou maximálne 2 roky pro pozice z STSOL listu (Short Term Occupation List) a Medium-Term s dĺžkou maximálne 4 roky pro pozice z MLTSSL a v regionální Austrálii také ROL listu (Regional Occupation List) 
  • zamestnávateľ musí splniť striktné podmienky, aby mohol zamestnávať zamestnancov zo zahraničia, napr. školenie zamestnancov, minimálne mzdy, neporušovať zákony (napr. nediskriminovať zahraničných pracovníkov). V mnohých prípadoch je potrebné najskôr testovať trh práce, aby sa dokázalo, že nie je možné nájsť lokálnych zamestnancov
  • potenciální zaměstnanec musí mít kvalifikaci a praxi v oboru, v kterém zamýšlí pracovat
  • při výpovědi pracovního poměru kterékoliv ze dvou stran, držitel pracovních víz musí opustit Austrálii, požádat o nová víza nebo získat nového zaměstnavatele do 90 dní

 

Tip odborníka

Tara Kennedy PWP Migration ServicesZaměstnavatelé nechtějí zaměstnávat nové zaměstnance "na dálku" kromě transferů v rámci velkých nadnárodních společností. Tara Kennedy, PWP Migration Services

Co je potřebné pro získání těchto 482 "pracovních víz" do Austrálie?

  • Nejdřív si musíš najít zaměstnavatele, který by byl ochotný tě nominovat na specifickou profesi nacházající se na zoznamu mozných pozicí Skilled Occupation List.
  • Žádost o pracovní víza do Austrálie má 3 fáze:
  • Zaměstnavatel žádá, jestli může sponzorovat pracovníka ze zahraničí - žadá o ztzv. status Standard Business Sponsor
  • Zaměstnavatel nominuje potenciálního zaměstnance
  • Potenciální zaměstnanec žádá o 482 pracovní víza na základě zkušeností a vzdělání v dani profesi
 

Jaké podmínky musí splnit zaměstnavatel a jaké zaměstnanec?

Zaměstnavatel:
  • Firma musí vykonávat svoji činnost v Austrálii
  • Firma musí mít záznam o školení zaměstnanců
  • Nominované povolání zaměstnance musí být na plný úvazek a minimálně na 3 roky
  • Povolání musí byť na CSOL seznamu
  • Zaměstnavatel musí splnit minimální zákonem uvedené platové podmínky

Nominovaný zaměstnanec musí v první řadě splnit jednu z těchto dvou podmínek:

1. být zaměstnaný v Austrálii po dobu aspoň 2 roky (z toho minimálně 12 měsíců u nominujícího zaměstnavatele), alebo
2. mít uznanou kvalifikaci v Austrálii a minimálně 3 roky pracovních zkušeností v tomto oboru (3-letá praxe se počítá až po získání kvalifikace)

 

Dále musí zaměstnanec splnit:
  • věk méně jak 50 let
  • trestní bezúhonnosť (v ČR i v Austrálii)
  • IELTS skóre minimálně 5 ve všech kompotentech testu
  • absolvování zdravotní prohlídky

Změny v 457 sponsorship vízech od 1. července 2013

Australský imigrační úřad zveřejnil změny v podmínkách žádosti o 457 víza pro zaměstnance i pro zaměstnavatele. Tyto změny zahrnují:
 
  • minimální mzda, kterou musí nominovaný zaměstnanec dostávat, se změnila z AU $51 400/rok na $53 900/rok
  • zaměstnavateli nestačí předložit záznam o provedeném školení zaměstnanců, imigrační úřad vyžaduje, aby školení pokračovalo i po udělení 457 víz
  • zaměstnavatel bude mít limitovaný počet pracovníků, které může sponzorovat
  • zamestnavatel je nyní povinnen zaplatiť určitý podíl vízových poplatků a nepřenášet je na nominovaného zaměstnance
  • pokud se pracovní úvazek přeruší, zaměstnanec bude mít až 90 dní na nalezení nového sponzora nebo opustění země

Tento článek je zpracovaný podle stránky www.pwpmigration.com.au a G8M8 nebere zodpovědnost za nepřesnosti v překladu.

Platné k 01.01.2015

Kam dál?