Studentská víza do Austrálie pro partnery

5 faktů, které by si měl vědět o studentských vízech do Austrálie pro partnery

  • podmínkou studentských víz pro partnery je být manželé nebo být v dlouhodobém partnerském vztahu
  • závislý partner (dependant) získává automaticky pracovní povolení s omezením na 40 hodin za dva týdny (partneři studentů studujících Masters nebo PhD mohou pracovat neomezeně)
  • závislý partner může také studovat, avšak maximálně 12 týdnů
  • student a jeho partner mají společné povinné zdravotní pojištění tzv. Couple / Family Cover
  • studující partner (hlavní žadatel) dokládá finanční krytí za sebe i za partnera

Tip odborníka

Radoslav G8M8 BratislavaŽádost o studentská víza pro partnery z České republiky nebo ze Slovenska bývá náročná, pokud nejste manželé. Je to kvůli nekompatibilitě systému v Česku, na Slovensku a v Austrálii. Radoslav, G8M8 Bratislava

Co jsou studentská víza do Austrálie pro partnery?

Studentská víza do Austrálie pro partnery jsou jedny společná víza pro oba partnery. Vyplňuje se jedna vízová žádost s údaji obou partnerů, platí se ale kombinovaný vízový poplatek ( $550 za hlavního žadatele, $410 za partnera a $135 za dítě). Víza pro partnery jsou výhodná v případě, že hlavní žadatel (primary applicant) jde studovat a jeho partner/ka nebo děti ho doprovázejí. Studovat musí pouze hlavní žadatel. Závislý partner má nárok na maximálně 12 týdnů studia. Pokud chce studovat déle, musí si požádat o vlastní studentská víza. Oba partneři získávají pracovní povolení na 40 hodin za dva týdny na celou délku víz s výjimkou studujícího partnera (hlavního žadatele), který může pracovat neomezeně během prázdnin. Závislý partner (dependant) tuto možnost nemá. Jediná výjimka je, pokud student studuje postgraduální studium (Master nebo PhD.). Tehdy může jeho dependant pracovat neomezeně.

Jsou víza pro partnery do Austrálie pro mně?

Ano jsou, pokud:

  • plánujete vycestovat do Austrálie a pouze jeden z vás chce studovat
  • jste schopni doložit důkazy o vztahu - oddací list, doklad o sdílení společné domácnosti (trvalý pobyt) minimálně po dobu jednoho roku, společný bankovní účet, deklarace o vztahu od rodičů, ...

Tip odborníka

Lenka G8M8 PrahaVětšina zájemců nesplňuje podmínky pro udělení studentských víz pro partnery ještě z České republiky nebo ze Slovenska. Těm doporučujeme přicestovat do Austrálie na studentské vízum a žádost o víza pro partnery podávat po určitém čase v Austrálii. Lenka, G8M8 Praha

Jak získám víza pro partnery?

  • Je třeba vyplnit online ambasádní formulář, kde se uvedou údaje obou partnerů. Žádost s vámi vyplníme v agentuře. Hlavní žadatel vyplňuje i formulář 919 - Nomination of student dependant.
  • Zařídíme vám povinné zdravotní pojištění pro oba partnery: Couple / Family Cover.
  • Pokud jste manželé, je třeba doložit oddací list.
  • Pokud jste v dlouhodobém vztahu, dokládáte důkazy o společném trvalém bydlišti a společném bankovním účtu jako důkaz soužití v trvání minimálně jednoho roku.

Zdroj: www.border.gov.au 
Platné k 1.1.2017

Mohlo by tě zajímat

Zpracováno podle australského imigračního úřadu.

Kam dál?