Pracovní vízum - 457 Sponsorship, ruší se!

Dňa 18.4.2017, Hon Malcolm Turnbull MP, Prime Minister Austrálie a Hon Peter Dutton MP, Minister pre Imigráciu a Hraničnú ochranu spoločne ohlásili zrušenie Temporary Work (Skilled) víz (subclass 457) a ich nahradenie kompletne novými Temporary Skill Shortage (TSS) vízami.

 

5 věcí, které musíš vědět o pracovních vízech do Austrálie

  • pracovní víza - 457 jsou určené k naplnění pracovních pozic v Austrálii
  • délka víz může být 3 měsíce - 4 roky
  • zaměstnavatel musí spnit striktní podmínky, aby mohl zaměstnávat zaměstnance ze zahraničí, např. školení zaměstnanců, minimální mzdy...
  • potenciální zaměstnanec musí mít kvalifikaci a praxi v oboru, v kterém zamýšlí pracovat
  • při výpovědi pracovního poměru kterékoliv ze dvou stran, držitel pracovních víz musí opustit Austrálii nebo získat nového zaměstnavatele do 28 dní

 

Tip odborníka

Tara Kennedy PWP Migration ServicesZaměstnavatelé nechtějí zaměstnávat nové zaměstnance "na dálku" kromě transferů v rámci velkých nadnárodních společností. Tara Kennedy, PWP Migration Services

Co je potřebné pro získání pracovních víz do Austrálie?

Nejdřív si musíš najít zaměstnavatele, který by byl ochotný tě nominovat na specifickou profesi z 457 Occupation List.

Žádost o pracovní víza do Austrálie má 3 fáze:

  • Zaměstnavatel žádá, jestli může sponzorovat pracovníka ze zahraničí
  • Zaměstnavatel nominuje potenciálního zaměstnance
  • Potenciální zaměstnanec žádá o 457 pracovní víza na základě zkušeností a vzdělání v dani profesi

Jaké podmínky musí splnit zaměstnavatel a zaměstnanec?

Zaměstnavatel:
  • Firma musí vykonávat svoji činnost v Austrálii
  • Firma musí mít záznam o školení zaměstnanců
  • Nominované povolání zaměstnance musí být na plný úvazek a minimálně na 3 roky
  • Povolání musí byť na CSOL seznamu
  • Zaměstnavatel musí splnit minimální zákonem uvedené platové podmínky

Nominovaný zaměstnanec musí v první řadě splnit jednu z těchto dvou podmínek:

1. být zaměstnaný v Austrálii po dobu aspoň 2 roky (z toho minimálně 12 měsíců u nominujícího zaměstnavatele), alebo
2. mít uznanou kvalifikaci v Austrálii a minimálně 3 roky pracovních zkušeností v tomto oboru (3-letá praxe se počítá až po získání kvalifikace)

 

Dále musí zaměstnanec splnit:
  • věk méně jak 50 let
  • trestní bezúhonnosť (v ČR i v Austrálii)
  • IELTS skóre minimálně 5 ve všech kompotentech testu
  • absolvování zdravotní prohlídky

Změny v 457 sponsorship vízech od 1. července 2013

Australský imigrační úřad zveřejnil změny v podmínkách žádosti o 457 víza pro zaměstnance i pro zaměstnavatele. Tyto změny zahrnují:
 
  • minimální mzda, kterou musí nominovaný zaměstnanec dostávat, se změnila z AU $51 400/rok na $53 900/rok
  • zaměstnavateli nestačí předložit záznam o provedeném školení zaměstnanců, imigrační úřad vyžaduje, aby školení pokračovalo i po udělení 457 víz
  • zaměstnavatel bude mít limitovaný počet pracovníků, které může sponzorovat
  • zamestnavatel je nyní povinnen zaplatiť určitý podíl vízových poplatků a nepřenášet je na nominovaného zaměstnance
  • pokud se pracovní úvazek přeruší, zaměstnanec bude mít až 90 dní na nalezení nového sponzora nebo opustění země

Tento článek je zpracovaný podle stránky www.pwpmigration.com.au a G8M8 nebere zodpovědnost za nepřesnosti v překladu.

Platné k 01.01.2015

Kam dál?